Jadalne koroneczki
Witajcie :-DDziś chciałam zaprezentować Sugarveil - czyli jadalne koronki.Dzięki uprzejmości firmy Pomocnicykuchenni.pl otrzymałam do przetestowania narzędzia niezbedne do stworzenia tych słodkich koronek. Zaczynamy!Potrzebujemy specjalny proszek do...
Expo sweet 2013
W dniach 19-21 lutego 2013 odbyła się V edycja najwiekszych targów cukierniczych - expo sweet.Z całej Polski i Europy zjechali się ludzie dla ktorych słodki biznes ma ogormne znaczenie. W halach przy ul. Marsa zgromadziło się ponad 100 wystawców z kraju i...
Ta tam! 😀
Kochani niedawno można było oglądać moje tortowe poczynania w programie Studio Weekend w tv polsat. Miałam przyjemność przygotowywać tort na wesele u boki Pani Agnieszki Popielewicz.Kto przegapił program w tv może go sobie obejrzeć tu...
Fantazja Malucha
Witajcie ;-)Dziś przedstawiam smak, który uwielbiają dzieciaki. Smak wymyśliła moja córeczka :-)Fantazja Malucha:Potrzebujemy:-biszkopt o śednicy 22 cm -500 ml śmietanki kremówki-fix do śmietan-dwie łyżki cukru pudru-puszkę kajmaku-jedno opakowanie m&m's-sok...
Kto jada ostatki!
Witajcie kochani!Dziś podziele się z Wami przepisem na pyszne ciacha. Nie dość, że są wyśmienite to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Pospolicie nazywane bajaderkami - śmieciowe ciasteczka zrobione z resztek. Najczęściej przygotowuje je z resztek - z tego co...
wSPAniały
Tort - wSPAniałyPrzepis na ten tort powstał podczas pewnego babskiego spotkania w spa 😉 stąd taka nazwa...poza tym smakuje bajecznie, nieziemsko...wspaniale! A robi się go bardzo prosto. Zaczynamy od biszkopta - receptura tajemna podkradziona babci 😉 A...
Tort „piłka nożna – euro 2012”
Miałam gromną przyjemnośc wykonać tort na targi cukiernicze Expo sweet - zajelam pierwsze miejsce w konkursie na torty okolicnościowe :-DUdział w tej imprezie był dla mnie ogromną przyjemnością. Mogłam spotkać wielu wspaniałych cukierników.Zwycięstwo w targach jest...
Gotowanie Isomaltu
Prawidłowe przygotowanie isomaltu to bardzo wazna sprawa. Musi osiągnąc odpowiednią temperature - nie za wysoką i nie za niską.Po kolei - do garnka wsypujemy isomalt - tyle, ile jest nam potrzebne. Dolewamy wodę - taka ilość, aby ledwo zmoczyć isomalt - musi byc...
Masa maślana – ulepszona
Chciałam się podzielić nowym przepisem na masę maślaną do obkładania tortów. Ten sposób przygotowywania masy opracowałam na zasadzie prób i bledów - mysle, ze jest idealny.Potrzebujemy :-jedno dobre, prawdziwe masło-opakowanie cukru pudru - 400g-dwie łyżki mlekaOprocz...
Skrytobójca na talerzu.
Przez chwile się zastanawiałam, czy pisać ten post....w końcu doszłam do wniosku, że muszę sie wypowiedzieć w sprawie, któa poniekądi mnie dotyczy.Chodzi tu o "morderczy" lukier, a konkretniej o barwniki spożywcze, którymi barwione są lukry.Od pewnego czasu praca, tv,...