Witajcie kochani!
Dziś podziele się z Wami przepisem na pyszne ciacha. Nie dość, że są wyśmienite to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Pospolicie nazywane bajaderkami – śmieciowe ciasteczka zrobione z resztek. Najczęściej przygotowuje je z resztek – z tego co mi zostanie po weekendowym tortowaniu.
Skład dzisiejszych śmieciówek 😉
-500 gram suchego biszkopta – skrawki pozostałe z tortów – mogą być dowolne kruche ciasteczka
-serek mascarpone – może być biały serek – trzykrotnie mielony
-pół tabliczki czekolady
-dwie łyżki kakao
-trzy łyżki miekkiego masła
-dwie łyżki cukru pudru
-aromat zapachowy – ja mialam rumowy – dodajemy go doslownie odrobine.
I to w zasadzie podstawowe produkty, które muszą się znaleźć w śmieciówkach. Możemy do tego dodawać dowolne składniki – rodzynki, orzeczki, chrupki, żelki, itd, itp.
Ja miałam jeszcze troche białej czekolady i konfiturę z wiśni, więc zrobiłam z tego polewe.
Biszkopt – dobrze jak jest wysuszony – trzeba go zetrzec na proszek. Dodajemy po kolei – rozpuszczoną czekoladę, serek, masło, , cukier puder, aromat. Wszystko zagniatamy w jednolitą masę. Dzielimy na porcje i formujemy kulki. Gotowe kuleczki lądują w lodówce – potrzebują trochę czasu, żeby się scłodziły.
W tym czasie przygotowałam sos. Białej czekoladzie zafundowałam relaksującą kąpiel wodną 😉 aż się z zachwytu rozpłynęła. Do niej dodałam dwie łyżki gęstej śmietany – 36% i jeszcze chwila w kąpieli. Na koniec troche konfitury. I tak przygotowanym sosem wysmarowałąm kulki śmieciowe. Na koniec wisienka na czubeczku 😉 i można wcinać…..