Kilka osób pyta mnie często o rodzaje mas plastycznych. Postanowiłam opisać to co wiem ;-).
Niestety nie ma jednej masy do wszystkiego. Mamy różne rodzaje mas – dzielimy je ze względu na konsystencje, szybkość zasychania, ciągliwość, itp.
Masy dzielimy następująco:
MASY DO OBKłaDANIA TORTÓW: są to masy, któe maja napisane na opakowaniu fondant, icing, itp. Są to masy mało ciągliwe, raczej nie zasychaja – caly czas pozostają mięciutkie. Można ich tez uzywac do drobnych ozdobek – płaskich.
MASY DO KWIATÓW: moim zdaniem najlepszą masą do tworzenia kwiatów jest masa o nazwie gum paste. Niektorzy twierdzą, ze gum paste jest swietna do figurek – moim zdaniem – nie. Jest malo stabilna. Jest to masa bardzo ciągliwa – jak guma do żucia. Aby jeszcze łątwiej lepiło sie z niej kwiaty mozna dodac odrobine stabilizatora. Stabilizator to substancja, ktora ma na celu dodac elastycznosci masy i przyspiesza jej wysychanie – co jest wazne jesli chcemy zachowac dany ksztalt kwiatów. Stabilizatory, któe znam: