Witam 🙂
Dziś zdradze mały sekret 😉 jak tworzyć duże dekoracje i jednocześnie nie marnotrawić cennego lukru. W Anglii, skąd wywodzi się styl dekorowania tortów, uzywa się specjalnego ciasta do modelowania. W naszych warunkach trzeba czasami pokombinowac, zeby znalezc odpowiedni zamiennik 😉
Ja mam dwa sposoby :
-używam kawałka ciasta czekoladowego (czekoladowe ciasto daje sie lepiej modelowac), aby wykroic odpowiedni kształt
-przygotowuje specjalna mieszankę z pianek i ryżu
W przypadku opcji drugiej potrzebne będą pianki marshmallows i preparowany ryż . Bierzemy jedno i drugie w proporcjach jeden do jednego. Mieszamy to wszystko i podgrzewamy w mikrofali. Po wyjęciu od razu modelujemy odpowiedni ksztalt – jak zastygnie może być ciężko 😉
Gdy mamy już kształt jaki chcieliśmy czekamy, aż to wszystko zastygnie.
Gotową bryłkę można już obłożyć masą cukrową zabarwioną na odpowiedni kolor. Wystarczy już tylko wymodelować odpowiednio masę i gotowe 😉
Powyższe triki storujemy, gdy mamy do wykonania dużą ozdobę na tort, np.:
-czapeczka w tym torcie – wykonana z mieszanki ryzowej i obłożona lukrem
Gdybym do zrobienia użyła lukru zużyłabym go naprawdę sporo. Używając mieszanki ryżowej oszczędzam lukier. Mieszanka oczywiście jest jadalna – smakuje jak chrupiący, słodki batonik.
Życzę powodzenia w lepieniu 🙂