Flower paste, gum paste, mexican paste – pod takimi nazwami kryje się lukier przeznaczony do tworzenia pięknych kwiatów cukrowych. Jeśli zaczynamy naszą przygodę z kwiatami to warto spróbować od masy własnej roboty. 
Ja obecnie stosuję już masy gotowe. Ale zaczynałam od samoróbki i z powodzeniem tworzyłam jadalne kwiaty.
Przykłady na kwiaty z cukru:

Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na masę do kwiatów domowej roboty.
Potrzebujemy:
-3 średniej wielkości jajka – dokłądnie białka jajek WAŻNE – jajka muszą być przynajmniej dobę trzymane w temperaturze pokojowej
-600 gram cukru pudru – najlepszy jest bardzo drobniutki – polecam KUPIEC
-20 gram cmc (tylo powder) 
-odrobina oleju, oliwy z oliwek – do smarowania rąk podczas wyrabiania
Białka z jaj przekładamy do misy i ubijamy lekko mikserem. Tylko chwile, aby białke się lekko „zbieliły” nie wiem, czy jest takie słowo 😉 chodzi o to, aby zrobiły sie lekko białawe.
Dodajemy cały cukier puder i miksujemy, aż masą stanie się jednolita.
Następnie dodajemy cmc i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż masa się idealnie połączy. Dobrze wyrobiona ma konsystencję gumy do żucia.
Przekłądamy wszystko na matę najlepiej silikonową, smarujemy łapki tłuszcze i wyrabiamy jeszcze chwile.
Masę przekłądamy do szczelnie zamkniętego foliowego woreczka i wkładamy do lodówki. Musi tam przeleżeć dobę zanim będzie gotowa do pracy.
W razie pytań służę radą 🙂 pozdrawiam!