Jadalne koroneczki

Witajcie :-DDziś chciałam zaprezentować Sugarveil  -  czyli jadalne koronki.Dzięki uprzejmości firmy Pomocnicykuchenni.pl otrzymałam do przetestowania narzędzia niezbedne do stworzenia tych słodkich koronek. Zaczynamy!Potrzebujemy specjalny proszek do...

czytaj dalej

Expo sweet 2013

W dniach 19-21 lutego 2013 odbyła się V edycja najwiekszych targów cukierniczych - expo sweet.Z całej Polski i Europy zjechali się ludzie dla ktorych słodki biznes ma ogormne znaczenie. W halach przy ul. Marsa zgromadziło się ponad 100 wystawców z kraju i...

czytaj dalej

Ta tam! 😀

Kochani niedawno można było oglądać moje tortowe poczynania w programie Studio Weekend w tv polsat.   Miałam przyjemność przygotowywać tort na wesele u boki Pani Agnieszki Popielewicz.Kto przegapił program w tv może go sobie obejrzeć tu...

czytaj dalej

Fantazja Malucha

Witajcie ;-)Dziś przedstawiam smak, który uwielbiają dzieciaki. Smak wymyśliła moja córeczka :-)Fantazja Malucha:Potrzebujemy:-biszkopt o śednicy 22 cm -500 ml śmietanki kremówki-fix do śmietan-dwie łyżki cukru pudru-puszkę kajmaku-jedno opakowanie m&m's-sok...

czytaj dalej

Kto jada ostatki!

Witajcie kochani!Dziś podziele się z Wami przepisem na pyszne ciacha. Nie dość, że są wyśmienite to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Pospolicie nazywane  bajaderkami - śmieciowe ciasteczka zrobione z resztek.  Najczęściej przygotowuje je z resztek - z tego co...

czytaj dalej

wSPAniały

Tort - wSPAniałyPrzepis na ten tort powstał podczas pewnego babskiego spotkania w spa 😉 stąd taka nazwa...poza tym smakuje bajecznie, nieziemsko...wspaniale! A robi się go bardzo prosto. Zaczynamy od biszkopta - receptura tajemna podkradziona babci 😉 A...

czytaj dalej

Gotowanie Isomaltu

Prawidłowe przygotowanie isomaltu to bardzo wazna sprawa. Musi osiągnąc odpowiednią temperature - nie za wysoką i nie za niską.Po kolei - do garnka wsypujemy isomalt - tyle, ile jest nam potrzebne. Dolewamy wodę - taka ilość, aby ledwo zmoczyć isomalt - musi byc...

czytaj dalej

Masa maślana – ulepszona

Chciałam się podzielić nowym przepisem na masę maślaną do obkładania tortów. Ten sposób przygotowywania masy opracowałam na zasadzie prób i bledów - mysle, ze jest idealny.Potrzebujemy :-jedno dobre, prawdziwe masło-opakowanie cukru pudru - 400g-dwie łyżki mlekaOprocz...

czytaj dalej

Skrytobójca na talerzu.

Przez chwile się zastanawiałam, czy pisać ten post....w końcu doszłam do wniosku, że muszę sie wypowiedzieć w sprawie, któa poniekądi mnie dotyczy.Chodzi tu o "morderczy" lukier, a konkretniej o barwniki spożywcze, którymi barwione są lukry.Od pewnego czasu praca, tv,...

czytaj dalej