Masa maślana słuzy głównie do obkładania tortu – obsmarowuje się nia juz przełożony tort po to, aby masa lukrowa miała czego się „trzymać”. Masa nie powoduje rozpuszczania się lukru i odpowiednio wygładzona sprawia,  że tort jest gładki. Masa maślana nie jest najlepsza w smaku – jest tłusta i ciężka – dlatego dobrze jest jej nakładać jak najmniej. Chociaż Anglicy używaja jej do przekładania tortu (!) oryginalne torty angielskie maja w środku własnie tą mase.
Je do podstawowego przepisu dokładam dodatkowy skadnik. W zależnosci od smaku całego tortu dodaje cos co bedzie pasowac, np.: jesli cały tort jest czekoladowy do masy dodaje płynna czekoladę, tort z truskawkami – do masy troche syropu truskawkowego, itp.
Przepis na masę maślaną:
-jedno dobre masło
-szklanka cukru podru
-jedna łyżka mleka 
-dodatek smakowy – wedle uznania – i nie jest on konieczny
Wszystko ucieramy na gładką masę i obkladamy nia tort artystyczny 😉

Zapraszam do galerii, gdzie można obejrzeć torty dla dzieci i nie tylko

http://www.lukrowefantazje.com.pl/index.html